'Ied (suikerfeest)!'Ied (suikerfeest)!

Het is bijna zover, donderdag of vrijdag is het 'Ied.

Na een maand van vasten, nachtgebed en allerlei andere aanbiddingen nemen wij binnenkort afscheid van deze gezegende maand. Hopend dat Allah de meest Verhevene onze daden heeft geaccepteerd en onze zondes heeft vergeven.

In dit bericht gaan we in op een aantal regelgevingen met betrekking tot deze grote dag.

Zakaat-ulfitr

Iedere moslim, die daartoe in staat is, dient de Zakaat-ulfitr uit te hebben gegeven vóór het 'Iedgebed.

Zodat ook de armen op deze dag de vreugde van de moslims delen. En als goedmaking van onze tekortkomingen gedurende het vasten.

Deze Zakaat-ulfitr bedraagt drie kilo aan voedsel (bestaansmiddelen) wat gewoonweg wordt genuttigd in het land. In Marokko volstaat bijvoorbeeld drie kilo aan graan.

Deze zakaat geef je uit voor jezelf en de mensen die jij onderhoudt. Bestaat jouw gezin uit vrouw en drie kinderen, dan geef je voor vijf mensen uit.  Zakaat-ulfitr dient als eten te worden uitgegeven en niet als geld. Aangezien dat het bevel van de profeet sallaa allaaho ‘alaihi wa sellam is.

Wel is het toegestaan om iemand geld te geven zodat hij daar eten mee koopt om het vervolgens onder de armen te verdelen.

Deze Zakaat-ulfitr mag vanaf twee dagen vóór 'Ied worden uitgegeven. Dat is de 28e van Ramadan (vandaag 6 Augustus) en uiterlijk tot aanvang van het 'Iedgebed.

Takbeer

Het is aanbevolen om veel Takbeer te doen vanaf zonsondergang van de laatste dag van Ramadan, zoals Allah zegt:

“En maakt het aantal (dagen van Ramadan) af en prijst Allah’s Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk ..” [2:185]

We prijzen Allah’s grootheid o.a. onderweg naar de moskee en wachtend op het 'Iedgebed. Je zegt bijvoorbeeld:
 

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ
 
(Allaaho akbar, Allaaho akbar, Laa ilaaha illallaah. Allaaho akbar, Allaaho akbar wa lillaahilhamd)

Deze Takbeer eindigt met aanvang van het ‘Iedgebed.

‘Iedgebed

Verder dient de moslim het ‘Iedgebed bij te wonen. Ook is het sterk aanbevolen voor de vrouwen vanwege het bevel van de profeet salla allaaho ‘alaihi wa sellam daartoe. Dit geldt ook voor de menstruerende vrouw als het gebed buiten de moskee wordt gehouden, zoals in een open lege vlakte. Wel moeten zij dan afstand houden van de plaats waar het gebed plaatsvindt. Aangezien de menstruerende vrouw de moskee niet mag betreden.

De sunnah is om vóór vertrek naar het 'Iedgebed wat dadels te nuttigen, het beste is een oneven aantal. [Boecharie]

Ook is het sunnah om op de terugweg van de moskee naar huis een andere weg te nemen dan de heenweg. [Boecharie]

‘Ied op vrijdag

Mocht ‘Ied op vrijdag zijn, dan is het voor degene die het ‘iedgebed hebben bijgewoond niet verplicht om het vrijdaggebed bij te wonen. Er dient dan wel Dohr te worden gebeden. Maar het beste is om beide gebeden, ‘ied- en vrijdaggebed, bij te wonen.

Bekeerde broeders en zusters

Houdt rekening met onze bekeerde broeders en zusters zodat ook zij de 'Ied als een bijzondere dag ervaren.

Het is niet gepast dat wij gezellig met onze familie zitten en dat zij deze dag alleen doorbrengen. Gedenk dat één van de meest geliefde daden bij Allah blijdschap is die je een moslim brengt.

Zes dagen Shawwaal

Verder is het sterk aanbevolen om zes dagen van de maand Shawwaal (de maand na Ramadan) te vasten. Maar wel nadat eventuele gemiste dagen van Ramadan zijn ingehaald.

De profeet salallaaho 'alayhi wa sallem zegt over de verdienste hiervan:

"Wie Ramadan vast en vervolgens zes dagen van Shawwaal, dan is het net alsof hij een jaar heeft gevast." [Sahih Moslim]

Deze zes dagen hoeven niet perse achtereenvolgend te worden gevast, het mag ook verdeeld over de maand Shawwaal.

Na de Ramadan

Weet dat we afscheid nemen van deze gezegende maand, maar niet van de aanbidding!

De moslim gaat door met het aanbidden van Allah tot aan de dood. Zoals Allah zegt:

"En aanbidt jouw Heer totdat het zekere (de dood) tot jou komt." [15:19]

En omdat wij niet weten wanneer de dood ons komt, moeten wij continu bezig zijn met hetgeen Allah tevreden stelt.

Wees niet van degenen die na de Ramadan terugvallen in het verwaarlozen van het gebed en andere verplichtingen. Maar wees standvastig met het praktiseren van jouw geloof.

Beste broeders en zusters:

De 'Ied is een dag van familiebezoek, samenhorigheid en gezelligheid. Het is ook een mooie gelegenheid om geschillen en conflicten bij te leggen. De beste is degene die het initiatief neemt ook al is hij van mening dat de andere fout zit, al is het slechts met een berichtje waarin je de betreffende met de 'Ied feliciteert.  

De 'Ied is een dag van vreugde, en dat mag je laten blijken door je beste kleding te dragen, allerlei lekkers in huis te halen en de kinderen te verwennen.  En door elkaar te omhelzen en te begroeten met woorden als taqabbala Allaaho minnaa wa minkom.

Vergeet niet dat de ‘Ied een dag is van dankbaarheid aan Allah. Onze Barmhartige Heer die het vasten en andere aanbiddingen voor ons makkelijk heeft gemaakt en ons van ontelbare gunsten voorziet.

Tot slot wens ik iedereen alvast een gezegende 'Ied toe en vraag ik Allah de meest Barmhartige om ons geluk te schenken in dit wereldse leven en in het hiernamaals.

Dit was het laatste bericht voor deze Ramadan, mochten deze als profijtvol zijn ervaren dan is dat door Allah's gunst alleen. En zo niet dan is dat door mijn tekortkomingen, ik vraag Allah om Zijn leiding.

Na de Ramadan gaan we insha Allah verder met het zo nu en dan berichten over uiteenlopende onderwerpen over de Islam. Met als doel dat de lezer in de loop der tijd wat basiskennis over de Islam heeft opgedaan.

Wie nog niet aangemeld was kan dit doen via: 
www.kennisviamail.nl

Moge de vrede en zegeningen van Allah over onze profeet Mohammed, zijn familie en zijn Metgezellen zijn.Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [Sahih Moslim]
Abulfadl, student aan de Universiteit van Medina. Saudi Arabië.

28 Ramadan

Volg ons op Facebook of Twitter en wees van de eerste die weten wanneer het ‘Ied is: