Verbod op het verrichten van dua tegen de regeringsleiders


Uitleg van `Aqiedah at-Tahawiyyah

Door de nobele Shaykh
...

Al-‘Allaamah Saalih ibn Fawzaan ibn Abdillaah al-Fawzaan

- moge Allaah hem behouden -

[Oorspronkelijke tekst] En wij verrichten geen dua tegen hen (regeringsleiders)

[Uitleg] Het is niet toegestaan om dua (smeekbede) tegen hen te verrichten want dit is een figuurlijke vorm van rebellie [tegen de regeringleiders] zoals het rebelleren tegen hen met wapens. En de reden waarom hij dua tegen hen verricht, dat is om dat hij hen niet erkent als leiders. Het is verplicht om dua voor hen te verrichten voor leiding en goedheid en niet dua tegen hen te verrichten. Dit is een fundament van de fundamenten van Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah. Wanneer je iemand ziet die dua verricht tegen de regeringsleiders weet dan dat die persoon dwalend is in zijn aqiedah! En zich niet bevind op de methodiek van de selef (manhadj as-selef). En sommige mensen doen dit misschien uit eergevoel en boosheid omwille van Allaah maar deze eergevoel en boosheid is niet op de juiste plaats. Want wanneer zij [de regeringleiders] verwijderd worden dan zal er grote schade ontstaan.

Al-Imaam al-Fudayl ibn ‘Ayaad - ra7imahu l-Laah - zei, en dit werd ook overgeleverd over al-Imaam Ahmed - ra7imahu l-Laah -, “Als ik wist dat ik een dua heb die [zeker] geaccepteerd zou worden dan zou ik die verrichten voor de leiders.”

En al-Imaam Ahmed - ra7imahu l-Laah - heeft veel geduld gehad met zijn beproeving en het is niet bevestigd dat hij dua verrichtte tegen hen (de onrechtvaardige leider in zijn tijd) of dat hij [slecht] over hen sprak, wel hij was geduldig en het [positieve] effect was voor hem (in zijn voordeel). Dit is de methodiek van Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah.

Diegenen die dua verrichten tegen de regeringleiders die bevinden zich niet op de methodiek van Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah en zo ook diegenen die geen dua doen voor hen (voor leiding en goedheid). Dit is een kenmerk dat zij een afdwaling hebben m.b.t. de methodiek van Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah…..

Bron: at-Ta’liqaat al-moegtasarah ‘ala al-`Aqiedah at-Tahawiyyah, pagina: 169/170