Bidden achter een mubtadi'. Sheihk Rabee" ibn Hadee

Het bidden en genade vragen voor de innoveerders.


Door: Sheihk Al-'llaamah Rabee' ibn Hadee al-Madkhalie -hafidahullaah-

Vraag: "Wat zijn de regels bij Ahlu Sunnah Wal Jama'ah betreft het bidden over Ahlul Bida' en is het toegestaan om genade voor hen te vragen (voor de innoveerders)?"

Antwoord: Als je de boeken van de Salaf bestudeerd dan zie je dat zij bijvoorbeeld als er een persoon is die valt in de duidelijk zaken, bijv. men zegt dat de Qoraan geschapen is en of men ontkent de eigenschappen van Allaah, de duidelijk zaken dus, als men dus in dit soort praktijken valt dan zie je dat de Salaf die personen bestempelen tot de mubtadi'a (innoveerders) en ze zijn daar zo streng in dat het zelfs tot atakfier (tot ongelovige verklaren) kan reiken.

Wat betreft atarahom (het genade vragen voor iemand van de innoveerders), de Salaf zien de Salaat over iedereen van Ahlul Qibla (moslims die bidden richting de ka'ba), de Salaat is over hen voorgeschreven zolang zij behoren tot Ahlul Qibla en zij bidden tot de Qibla, hierover is veel van te vinden in de boeken van de Salaf, (het bidden en genade over hen te vragen).

Maar als er een Imaam is (Een 'alim van de innoveerders) en hij heeft volgelingen dan bidt je niet voor deze innoveerder totdat de mensen weten over de vernederende bida'. Maar wat betreft de andere mensen (De 'awaam worden hier bedoeld) dan is het op hun om te bidden voor deze innoveerder, integendeel het is verplicht op hun. Dat is zo omdat het van de gemeenschappelijke verplichtingen is (furuud l kifaaya) om over deze moslim te bidden zelfs als hij innoveerder is, en het ook aan hun om genade te vragen voor deze innoveerder. (door middel van het zeggen van bijv. rahimahullaah) En als er bijv. een persoon is die volgelingen heeft (een persoon van bida') dan vraag je geen genade voor hem (die innoveerder) om zo de volgelingen te disciplineren.


Bron: Fatwa sheihk rabee l madkhalie djuz athanie blz; 319