Oprechte Tawbah

Fatwa-reeks nr. 16: Oprechte "Tawbah" (berouw).

De Sheikh Ibn 3Uthaimeen - moge Allah hem genadig zijn - heeft gezegd:

Een van de voorwaarden van oprecht berouw is dat het berouw zuiver (oprecht) voor Allah – Groot en Verheven is Hij – moet zijn. Zodoende dat de vrees voor Allah – Groot en Verheven is Hij – en de hoop op Zijn beloning de drijfveer achter het berouw zijn. Het kan immers ook zo zijn dat een persoon berouw toont voor een zonde om geprezen te worden door de mensen, om zo de minachting van de mensen af te wenden, om een bepaalde status te bereiken, of om een bepaald bezit te verwerven. Van hen allemaal wordt het berouw niet geaccepteerd, omdat het verplicht is dat het berouw oprecht (voor Allah) is.

(ontleend aan "Tafsier sorat Al-buroedj", pag. 131)

Notitie van de vertaler: De voorwaarden van berouw zijn er vijf:

1- het moet oprecht voor Allah zijn (zoals hierboven genoemd is),
2- spijt hebben van de zonde,
3- het onmiddellijk laten van de zonde,
4- vastbesloten zijn de zonde nooit meer te plegen,
5- berouw hebben voordat de dood komt òf de zon vanuit het westen opkomt. Een zesde voorwaarde wordt toegevoegd indien er sprake is van rechten van anderen:
6- het rechtzetten van onrecht dat is aangedaan.


 
 
Vertaald door Abu Thouraya, student aan de islamitische universiteit van Medina.
 
------------
 
Wilt u ook regelmatig een "Fatwa" uit de Fatwa-reeks ontvangen via WhatsApp? Voeg dan 0612781828 toe aan uw contacten en stuur een app met "ok" om uw aanmelding te bevestigen.
 
Als u de reeks via de mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar fatwareeks@gmail.com met als onderwerp "ok" om u aan te melden.
 
**Nieuw** Nu ook te volgen op Twitter: @FatwaReeks.