De daadkrachtige persoon.Fatwa-reeks nr. 24: De daadkrachtige persoon. 

De Sheikh Ibn 3Uthaimeen - moge Allah hem genadig zijn - heeft gezegd:

De daadkrachtige persoon is degene die tijdens de Ramadan het pad bewandelt dat bewandelt behoort te worden van het slapen aan het begin van de avond, het staan in "Tarawee7" (de gezamelijke vrijwillige nachtgebeden), en indien mogelijk het het staan (in gebed) aan het einde van de nacht. Ook verspilt hij geen eten en drinken. Daarnaast behoort degene die daartoe in staat is, te streven naar het voeden van vastenden (bij het verbreken van het vasten), in de moskee of op welke andere plek dan ook. Het is namelijk zo dat degene die een vastende voedt (bij het verbreken van het vasten), dezelfde beloning ontvangt als deze vastende. Als een persoon zijn vastende broeders voedt (bij het verbreken van het vasten), dan ontvangt hij dezelfde beloningen als hen. Daarom behoort degene aan wie Allah rijkdom heeft gegeven, deze kans te grijpen opdat hij veel beloning zal ontvangen.

(ontleend aan "Madjmoe3 fataawa wa rasaa’il Ibn 3Uthaimeen", deel 19/pag. 174)

Notitie van de vertaler: In de afgelopen vertaling is een fout geconstateerd: "tot vlak voor zonsopkomst" moet zijn "tot vlak voor schemering", zoals dat bekend staat in de Islam en bij de moslims.


Vertaald door Abu Thouraya, student aan de islamitische universiteit van Medina.
------------ 
Wilt u ook regelmatig een "Fatwa" uit de Fatwa-reeks ontvangen via WhatsApp? Voeg dan 0612781828 toe aan uw contacten en stuur een app met "ok" om uw aanmelding te bevestigen. Als u de reeks via de mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar fatwareeks@gmail.com met als onderwerp "ok" om u aan te melden. U kunt ons ook volgen op Twitter: @FatwaReeks.