‘ik kan het niet’, ‘het is te moeilijk’?

 
Maa sha' Allaah Prachtige reminder

"Een overlevering die elke moslim eigenlijk als levensmotto zou moeten nemen, zoals shaych ul-Uthaimeen zegt, is de volgende overlevering:

“Streef naar datgene wat jou baat, zoek hulp bij Allah en geef n
iet op” [Muslim]

Hoeveel beginnen aan een doel en haken vervolgens af met het voorwendsel: ‘ik kan het niet’, ‘het is te moeilijk’. Niks is te moeilijk, streef vertrouwend op Allah en zet door. Dat is de houding van de sterke moslim."

Abulfadl, student aan de Universiteit van Medina. Saudi Arabië.
-------------------------------------------------------------------
Geef het door /deel /reupload djazakoem Allaahoe gairan
"Moge Allaah jullie belonen met het goede "ameen
 
 
Succesvol leven!
 
Iedereen wil een succesvol leven, een leven vol met prestaties waar je trots op kan zijn. Maar toch blijkt uit de praktijk dat maar weinig succesvol zijn. En dat de meesten geen ambities hebben, of deze wel hebben maar er verder weinig mee doen.

In dit bericht zullen we een poging wagen om de formule voor een succesvol leven uit een te zetten.

Tijd

De eerste stap die we zetten richting een succesvol leven, is besef. Beseffen dat ons leven, of sterker nog wij zelf, bestaan uit tijd. Zoals een van de geleerden van vroeger zei:

Jij bent slechts dagen, iedere keer wanneer een dag voorbijgaat, gaat een deel van jou verloren.”

Allah heeft bij de tijd gezworen, wat duidt op haar grote waarde:

Bij de tijd! [103:1]

In de volgende overlevering verduidelijkt de profeet salla allaho ‘alaihi wa selllam een bittere werkelijkheid:

Twee gunsten waar veel mensen het op verliezen (doordat zij daar geen goed gebruik van maken) zijn: gezondheid en vrije tijd” [Bukhari]

De eerste stap, beste broeders en zusters, is beseffen dat ons leven bestaat uit tijd en dat deze tijd daarom erg kostbaar is.

Wie begunstigd is met deze bewustwording heeft de eerste stap gezet naar een succesvol leven.

Doel
De bewustwording dat tijd kostbaar is, is op zich niet voldoende. Want hoeveel mensen beseffen zich dat tijd erg kostbaar is maar dat leidt hen nog niet naar succes. Dit omdat er geen duidelijke doelstellingen zijn, waardoor deze tijd nergens bruikbaar voor is en daarom maar wordt ‘weggegooid’.

Ordenen

Zelfs het besef dat tijd kostbaar is en het stellen van doelen is nog niet voldoende. Deze tijd moet worden geordend en een plan moet worden uiteengezet om het beoogde doel te bereiken. Wanneer onze tijd wordt geordend blijkt opeens hoeveel tijd we wel niet hebben. Met het vrijmaken van een uurtje per dag voor het bewerkstelligen van een doel kom je al heel ver.

Verleiding & Afleiding

Misschien wel de grootste oorzaak die ons weerhoudt van het goed benutten van ons leven, is de vele verleidingen en afleidingen waarmee de moslim vandaag de dag te maken heeft.

Je kan pas van je tijd profiteren nadat obstakels die jou verhinderen om optimaal van je tijd gebruik te maken uit de weg worden geruimd.

En deze obstakels zijn er veel, vooral in deze tijd van de revolutie die gaande is op het gebied van vermaak.

Elektronicagiganten met duizenden ontwerpers in dienst halen alles uit de kast om met de aantrekkelijkste snufjes op de markt te komen: flatscreens, tablets, smartphones, spelcomputers ...

Tv-producenten werken hard aan het produceren van de meest aantrekkelijke programma’s om zo veel mogelijk kijkers te trekken en ons urenlang gekluisterd aan de buis te houden.

Sociale media voeren bijna dagelijks updates door om het in contact blijven steeds makkelijker te maken, waardoor wij uren per dag met elkaar in ‘contact’ zijn.

Een omgeving - zelfs de echtgenoot soms - die alles behalve ambitieus is, is ook een obstakel op onze weg naar succes.

Kortom een leger aan verleiding en afleiding waar alleen een persoon met hele hoge ambities weerstand aan kan bieden

Geduld

Als mens ben je zwak, de ziel houdt van rust en vermaak. We kunnen uren achter een scherm zitten, maar wanneer we een boek lezen raken we al gauw verveeld. Het geheim achter succes schuilt zich vaak achter deze eigenschap: geduld. Zoals een vroegere poëzieschrijver zei:

Als het niet de moeite was, zouden alle mensen er boven uit steken

Een andere zei:

Aan de hand van (het opbrengen van) de inspanning worden de hoge zaken bereikt

Het is het opbrengen van geduld die onderscheidt maakt tussen de mensen en hun prestaties. En niet eens zozeer slimheid of capaciteiten.

Vastberadenheid & Doorzettingsvermogen

Erg belangrijk op de weg naar succes is vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Velen beginnen gedreven aan een doel, zoals een studie of cursus bijvoorbeeld, om vervolgens al gauw af te haken.

Voorbeeld van ambitie en concentratie

Een jongen, genaamd Yehya bin Laith, reisde af naar Imam Maalik om bij hem te studeren. En op een dag terwijl imam Maalik bezig was met de les werd het geluid van langs razende olifanten gehoord. Hierop renden alle studenten naar buiten om deze grote gebeurtenis te aanschouwen die zij nooit eerder hebben meegemaakt, behalve Yehya die bleef binnen. Imam Maalik vroeg hierop verbaasd: “Waarom ben jij niet mee gaan kijken, jij hebt toch ook nooit eerder olifanten gezien?” Hij antwoordde: “Ik ben niet gekomen om naar olifanten te kijken!”

Deze Yehya bin Laith is een grote geleerde geworden die het bekende hadiethboek al-Muwatta van imam Maalik heeft verzameld. Dit boek wordt tot op de dag van vandaag geraadpleegd en bestudeerd.

Vertrouwen op Allah

Menig ander zou zeggen: zelfvertrouwen. Wij moslims zeggen vertrouw op Allah, Heer der werelden. Want als je aan je zwakke ziel wordt overgelaten ben je verloren.

Heb je besloten om een bepaald doel te bewerkstelligen, streef dan vertrouwend op Allah.

Allah zegt:

Als je een beslissing hebt genomen, vertrouw dan op Allah ..” [3:159]

Een overlevering die elke moslim eigenlijk als levensmotto zou moeten nemen, zoals shaych ul-Uthaimeen zegt, is de volgende overlevering:

Streef naar datgene wat jou baat, zoek hulp bij Allah en geef niet op” [Muslim]

Hoeveel beginnen aan een doel en haken vervolgens af met het voorwendsel: ‘ik kan het niet’, ‘het is te moeilijk’. Niks is te moeilijk, streef vertrouwend op Allah en zet door. Dat is de houding van de sterke moslim.

Optimisme

Een eigenschap waar onze nobele profeet van hield. Deze eigenschap die voor ongekende kracht zorgt op jouw weg naar succes. Een optimistisch persoon herken je aan uitdrukkingen als: ‘komt goed’, ‘het zal me lukken’. Neerslachtigheid en pessimisme kent hij niet.

Niet met het minste genoegen nemen

De ambitieuze moslim kenmerkt zich met het feit dat hij niet met het minste genoegen neemt, niet op het gebied van wereldse zaken en ook niet met zaken van het geloof. De moslim heeft hoge ambities, zoals onze profeet zegt:

Als jullie Allah vragen, vraag Hem dan om al-Firdaws (hoogste graad van het paradijs)” [Bukhari]

Waarom nemen we genoegen met een lage opleiding terwijl we makkelijk verder kunnen studeren?

Waarom nemen we genoegen met een lage functie terwijl er genoeg kansen tot promoveren zijn?

Waarom nemen we als moslim genoegen met het feit dat we de Arabische taal niet machtig zijn, niks over ons geloof weten en niks van de Qoraan kennen terwijl het tegendeel mogelijk is?

Evenwicht
Het feit dat de moslim streeft naar succes en het goed benutten van zijn leven wil niet zeggen dat hij andere aspecten van het leven moet verwaarlozen. Ons geloof is een compleet geloof, zoals de volgende bekende overlevering daar op duidt:

Voorwaar, jouw Heer heeft rechten, jouw gezin heeft rechten en jouw eigen ziel heeft rechten. Geef ieder daarom zijn recht” [Bukhari]

Tijd voor de aanbidding van onze Heer, tijd voor ons gezin en tijd voor de nodige rust en vermaak.

Beste broeders en zusters:

Het leven van de moslim is erg kostbaar. Iedere dag dat de moslim wakker wordt ervaart hij als een nieuwe kans om dichter tot Allah te komen en om zijn tijd te investeren in iets nuttigs.

Het past de moslim niet om zijn kostbare levensjaren verloren te laten gaan aan zinloos tijdverdrijf, of erger nog: verboden tijdverdrijf.

De moslim heeft ambities en wil deze koste wat kost bewerkstelligen. Wie geen ambities heeft is te vergelijken met de doden. Zoals imam as-Shaafi’ie zei:

Mensen zijn heen gegaan, maar hun verdiensten zijn gebleven. En mensen leven maar zij zijn net als de doden

In het begin kan het als zwaar worden ervaren om bepaalde gewoontes, zoals het uren achter de tv of internet doorbrengen, te laten. Maar beetje bij beetje raakt de ziel gewend aan nuttig tijdverdrijf totdat het op een gegeven moment aan je gaat knagen wanneer je met zinloos tijdverdrijf bezig bent.

Beste broeders en zusters:

Het grootste succes, is uiteraard het succes op het gebied van de relatie met onze Heer. Want dat is het enige succes dat ons zal baten op de dag des oordeels.

Je kan een cv hebben die getuigt van een succesvol leven. Maar als je relatie met Allah - de Schenker van ware succes - slecht is, heeft deze cv verder weinig betekenis.

Wij vragen Allah om ons succes te schenken in dit leven en in het hiernamaals.
 

 
                
 
Wilt u ook aan de mailinglijst worden toegevoegd om regelmatig een bericht te ontvangen over uiteenlopende islamitische onderwerpen, meld u dan aan via:www.kennisviamail.nl

Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [Sahih Moslim]

Abulfadl, student aan de Universiteit van Medina. Saudi Arabië.