Het vieren van de geboortedag van de profeet sallaah allaahoe alayhi waslaam

Fatwa-reeks nr. 12: Het vieren van de geboortedag van de profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – .

De Sheikh Ibn 3Uthaimeen - moge Allah hem genadig zijn - heeft gezegd:

Het aannemen van de avond van de geboortedag (van de profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – ) als een feestavond herhaalt zich elk jaar. Gedurende deze avond wordt de profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – vol lof herdacht.Tijdens deze herdenkingen worden manieren en uitspraken geïnnoveerd voor het uitspreken van de zegeningen over hem. Deze (manieren en uitspraken) komen namelijk niet voor in zijn leiding of wetgeving, en komen tevens niet voor in de leiding van zijn metgezellen. En deze religieuze vernieuwing (het vieren van de geboortedag) behoort tot de kwaadaardigheden waarvoor de moslims moeten oppassen en waarvan ze uit de buurt moeten blijven.

(ontleend aan "Fataawa Noerun 3Ala Ad-Darb", tekst-CD)

Notitie van de vertaler: Het is niet toegestaan om de geboortedag te vieren om meerdere redenen waaronder: 1- Het is een religieuze vernieuwing. 2- Het is een imitatie van de christenen die de geboorte van 3Isa – moge de vrede van Allah over hem zijn – vieren. 3- Het leidt tot overdrijving in het eerbieden van de profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – .

Vertaald door Abu Thouraya, student aan de islamitische universiteit van Medina.
------------
Wilt u ook regelmatig een "Fatwa" uit de Fatwa-reeks ontvangen via WhatsApp? Voeg dan 0612781828 toe aan uw contacten en stuur een app met "ok" om uw aanmelding te bevestigen. Als u de reeks via de mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar
fatwareeks@gmail.com met als onderwerp "ok" om u aan te melden.


Lees ook: Debat tussen al-Imaam al-Albaanie en een voorstander van het vieren van de Mawlid

Mauwlid nabawie