Manieren van de vastende.

 
 
Fatwa-reeks nr. 23: Manieren van de vastende.
 
De Sheikh Ibn 3Uthaimeen - moge Allah hem genadig zijn - heeft gezegd:
Tot de manieren van het vasten behoort het constant vrezen van Allah – Groot en Verheven is Hij – door het uitvoeren van Zijn geboden en het vermijden van Zijn verboden. Hij –Verheven is Hij – heeft immers gezegd: (O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven zoals het was voorgeschreven voor hen voor jullie, opdat jullie godsvrees zullen verkrijgen). (vertaling van interpretatie v.d. betekenis) [2:183]. En de profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – heeft gezegd: "Van eenieder die het niet laat om te liegen en om ernaar te handelen, heeft Allah het opgeven van zijn eten en drinken niet nodig". 
 
Daarnaast is het van de manieren van de vastende om extra aalmoezen te geven, extra goedheid te hebben en extra goed te zijn tegenover de mensen, vooral tijdens de (maand) Ramadan. De profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – was namelijk de meest vrijgevige van de mensen, en hij was het meest vrijgevig tijdens de Ramadan wanneer (de engel) Djibriel hem bezocht om hem de Koran te onderwijzen. 
 
Ook is het van de manieren van de vastende om hetgeen Allah verboden heeft te vermijden, zoals het liegen, schelden, beledigen, bedriegen, plegen van verraad, kijken en luisteren naar verboden zaken. En ook alle andere zaken waarvan zowel de vastende en niet vastende verplicht zijn deze te vermijden. Alleen is het vermijden van deze zaken voor de vastende meer benadrukt. 
 
Ook is het van de manieren van de vastende dat hij "As-sa7oor" (het ontbijt van de vastende) nuttigt en ook uitstelt (tot vlak voor schemering). Dit omdat de profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – heeft gezegd: "Nuttig "As-sa7oor. Want voorwaar, er zijn zegeningen in "As-sa7oor"."
 
Ook is het van de manieren van de vastende om het vasten te verbreken met "Rotab" (verse dadels), als hij die niet ter beschikking heeft dan met gedroogde dadels, en als hij die niet ter beschikking heeft dan met water. 
 
En ook van de manieren van de vastende is het haasten naar "Al-Fitr" (het verbreken van het vasten) wanneer iemand zeker weet, of een groot vermoeden heeft, dat de zon is ondergegaan. De profeet – moge de vrede en zegeningen van Allah over hem zijn – heeft namelijk gezegd: "De mensen zullen in goede staat blijven verkeren, zolang zij zich blijven haasten naar "Al-Fitr".

(ontleend aan "Fiqhoel–3ibaadaat", pag. 268–269)

Vertaald door Abu Thouraya, student aan de islamitische universiteit van Medina.
------------
Wilt u ook regelmatig een "Fatwa" uit de Fatwa-reeks ontvangen via WhatsApp? Voeg dan 0612781828 toe aan uw contacten en stuur een app met "ok" om uw aanmelding te bevestigen. Als u de reeks via de mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar fatwareeks@gmail.com met als onderwerp "ok" om u aan te melden. U kunt ons ook volgen op Twitter: @FatwaReeks.